elektron 1У периоду од 10. априла до 22. маја 2021. године, у организацији Научног клуба Центра за стручно усавршавање у образовању Лесковац одржане су радионице под називом "Електрон".

 

Ове радионице су биле бесплатне за све ученике 6. разреда лесковачких школа који су љубитељи физике, математике и електронике. Прве три радионице водио је наш дугогодишњи сарадник Предраг Стојановић, наставник физике у ОШ "Вук Караџић" из Лесковца.

 

elektron 2

На првој и другој радионици, које су одржане 10. и 19. априла 2021. године, учесници су се упознали са једносмерном електричном струјом батерија и малих соларних панела, и такође имали су прилику да науче како се користе унимер, протоплочица и Ардуино плочица. На трећој радионици, која је одржана 15. маја 2021. године, млади конструктори су се опробали у прављењу струјних кола са потенциометром, употребом ЛЕД диода и електронским напајањем.

 

 

У суботу, 22. маја 2021. године, одржана је и последња, четврта по реду, радионицa под називом "Електрон" у Научном клубу Лесковац. Ову радионицу су водили, поред наставника Предрага, такође и асистенти Електронског факултета у Нишу Милош Марјановић и Никола Митровић, који су комплетима за електричну струју "Elenco" учеснике увели у фантастични свет електронике. На овој радионици учесници су овога пута састављали једноставна и мало сложенија електронска кола, користили су "Ардуино уно" за прављење семафора од ЛЕД диода и сајт Tinkercad за склапање виртуелних кола.