У уторак и среду 19. и 20. априла 2022. године у Центру за стручно усавршавање у образовању одржана је обука за научне демонстраторе Мејкерс спејса. Обуку је реализовао Предраг Давидовић, спољни сарадник Центра за промоцију науке, а све у циљу јачања ресурса Мејкерс спејса Лесковац.

Мејкерс спејс који је отворен прошле године богатији је за још један уређај - ЦНЦ машину. Обуке за рад на овој машини похађало је десет научних демонстратора који са посетиоцима Мејкерс спејса разрађују њихове научне идеје и реализују их. Поред техничких детаља уређаја, представљени су и програми у којима се припремају и обрађују модели који ће се израђивати. Учесници су се упознали и са корисним сајтовима и литературом коју могу користити у раду али се и сами опробали у практичној примени могућности ЦНЦ машине. Поред гравуре са плавим ласером имали смо прилике да видимо како можемо да изгравирамо разне облике на следећим материјалима: дрво, пластика, гума, кожа, плексиглас, клирит....

Циљ ове и свих осталих активности које се реализују у Мејкерс спејсу је да у овом опремљеном простору окупи све заинтересоване који би своју креативност и научне идеје изразили и представили кроз финалне производе.

Оно чему тежимо је богаћење и опремање Мејкерс спејса новим уређајима као и стално надограђивање понуде према корисницима и локалној заједници.