У уторак 25. септембра организовано је предавање и шетња кроз град Лесковац до брда Хисар са заустављањем код културно – историјских знаменитости.

Учесници су били ученици четвртог разреда ОШ „Вожд Карађорђе“ и ОШ „Јосиф Костић“ из Лесковца са учитељицама Јадранком Стојиљковић и Драгицом Антанасијевић. Овај култуно-историјски обилазак пратило је и неколико родитеља, чланова Савета родитеља.

Шетња је почела обиласком брда Хисар где је ученицима детаљно образложено настајање града Лесковца од праисторије, преко старог века, па све до историје средњег и новог века. Истакнут је и значај брда Хисар као археолошког локалитета.

Са успутним задржавањима код места значајних за развој нашег града ученицима су на терену, уз фотографије некадашњег изгледа Лесковца, представљене чињенице о тенским теренима, стрелишту, турском и јеврејском гробуљу и настанку болнице. У наставку шетње испричана је прича о главном граском тргу, изргадњи поште, савезничком бомбардовању Лесковца 6. септембра 1944. године, а посебно је био занимљив део када је волонтер Александар Миловановић, ученик Економске школе из Лесковца, испричао легенду о мосту на Ветерници и гробу барјактара Стефана Дечанског.

Затим се обишла Гимназија, Градска кућа и уз предах у порти Градске цркве, деца су имала прилику да чују легенду о изградњи цркве Оџаклије и под каквим историјским околностима је саграђена Црква Свете Тројице.

На крају културно-историјског обиласка сви присутни су одали пошту испред споменика ослободиоцима Лесковца у ратовима од 1912. до 1918. године.

Ученике су кроз едукативну шетњу водили Владимир Петковић, саветник Центра за стручно усавршавање у образовању, Милан Миленковић и Александар Миловановић, волонтери Научног клуба и ученици Економске школе из Лесковца.