Центар за стручно усавршавање у образовању у сарадњи са Астрономским удружењем “Еурека” поводом 50 година од слетања на Месец 15. јула од 18:00 сати организовао је предавање под називом “Поход на Месец – 50 година касније”. Предавање је одржао члан удружења Милош Станковић. Током предавања присутни су могли да се упознају са карактеристикама Месеца, како је Месец настао и Аполо мисијама чији је задатак био да се Месец истражи, а пре свега са Аполо 11 мисијом која је прва слетела на Месец.
Након предавања на брду Хисар Астрономско удружење “Еурека” уз подршку Научног клуба Центра за стручно усавршавање у образовању организовало је јавно посматрање Месеца, Јупитера и Сатурна. Посматрање је почело у 21:00 сат када су телескопи били окренути ка Месецу, као објекту који је одувек био интересантан за проучавање. Услови за посматрање су били одлични, тако да је око стотинак суграђана имало прилике и да фотографише Месец својим мобилним телефонима. Док се чекало у реду за посматрање разговарало се о неким занимљивостима везаним за Месец, као што је синхрона ротација Месеца и како настају кратери на њему.


Директор Центра за стручно усавршавње у образовању, Емина Јовановић поздравила је све присутне који су се придружили посматрању планета са Хисара и упутила позив свој заинтересованој деци да се прикључе и осталим активностима које се реализују у оквиру Летње школе у Центру за стручно усавршавање у образовању уз подршку Центра за промоцију науке и града Лесковца.