У четвртак и петак 7. и 8. фебруара одржан је семинар Центра за стручно усавршавање у образовању "Заједничким снагама до школе као демократске заједнице". 

Семинар су реализовале Ервина Здравковић, ХТШ „Божидар Ђорђевић - Кукар” Лесковац и Ана Здравковић, Удружење за унапређење квалитета живота Синергија.

Теме овог програма су биле:

1. дан

Демократија и људска права у школама; Упознавање и очекивања; Правила као основ демократије у школској средини; Образовање за демократију и људска права – димензије, значај и ресурси; Подучавање и учење – кључна питања; Пример: Да ли си ти равноправнији од мене?; Критичко разумевање компетенција за демократску културу; Приоритетизација и интеграција компетенција за демократску културу у рад; Резимирање и евалуација првог дана обуке.

2. дан

Отварање дана, припрема за рад; Како развијати школу као демократску заједницу?; Свеобухватни школски приступ; Демократско управљање школама – кључне области и планирање активности; Решавање проблема у школи применом различитих управљачких стратегија; Креирање акционог плана за стварање/унапређивање демократске школе; Резимирање и евалуација обуке. 

На семинару учествовали су просветни радници Јабланичког округа.