Центар за стручно усавршавање у образовању 9. марта 2019. године реализовао је једнодневни семинар за наставнике биологије, наставнике хемије и учитеље основних и средњих школа општине Лесковац.  Семинар „Методе очувања живих врста у eks situ условима“ акредитован је од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања. Учешћем на овој обуци свако од учесника стекао је 8 акредитованих бодова стручног усавршавања. У Каталогу програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за шк. 2018/2019, 2019/2020. и 2020/2021. годину налази се под каталошким бројем 793. 

Реализатори семинара били су: Бојан Златковић, др биолошких наука на Природно математичком факултету Универзитета у Нишу; Милица Андрејев, дипломирани биолог, директор Средње школе у Житорађи; Славиша Стаменковић, др биолошких наука, Природно математички факултет Универзитета у Нишу и Светлана Тошић, др биолошких наука на Природно математичком факултету Универзитета у Нишу. 

Све планиране теме семинара „Методе очувања живих врста у eks situ условима“  реализоване су према предвиђеној сатници. У отвореној и конструктивној атмосфери, поред планираних садржаја водитељи обуке су одговарали на питања учесника који су након завршетка веома високо оценили семинар.