У петак, 10. септембра 2021. године, у организацији Ротари клуба, а уз подршку Града Лесковца у Центру за стручно усаврашавање у образовању организована је бесплатна обука за наставнике информатике и техничког образовања.
Обуку су водили Момир Алвировић, председник удружења за беспилотне летилице у привреди и Владимир Лалошевић, власник ИТ компаније "Центар нове технологије" који реализије пројекат "Са роботом на ти".
Укупно 23 школе на територији Града Лесковца и 7 у Јабланичком округу добило је дронове са циљем учења програмских језика.
Овом приликом и нашем Научном клубу дониран је један дрон који ће бити само још један делић ресурса за све наше посетиоце.
 
Овом приликом захваљујемо нашим драгим сарадницима Ротари клуба који научни клуб препознају као место промоције и популаризације науке на југу Србије.

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

У четвртак 9. септембра у Научном клубу Центра за стручно усавршавање у образовању Лесковац свечано су потписани уговори о почетку реализације пројеката Јавног позива Центра за промоцију науке за 2021. годину.

Појединци, научна, научно-стручна друштва, школе, центри за стручно усавршавање, удружења и друге организације које се баве унапређењем научноистраживачког рада, популаризацијом и промоцијом науке су били могућности да се пријаве на јавни позив Центра за промоцију науке и предложе реализовање пројеката чији је циљ подизање нивоа научне писмености и научног образовања кроз децентрализацију промоције и популаризације науке на територији Републике Србије.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

У периоду од 12. до 28. јула 2021. године у организацији Научног клуба Центра за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу реализована је, већ традиционална, Летња школа. У циљу промоције и популаризације науке са својим најближим срадницима заинтересованој деци смо представили нашу нову Мејкерс кухињу, 3Д технологију, физику, екологију, уметност... али на један потпуно занимљив начин.

Поред деце из Лесковца и околине радионицама су присуствовала деца и из других градова. Да смо били на правом путу показало је њихово стално присуство и интересовање да сазнају нешто ново.

Највећу пажњу привукла је наша нова Мејкерс кухиња у којој се закувавају разне нове и креативне идеје, али и радионице попут „Кристалних слаткиша“ на којој су настале праве лизалице, радионица „LAND ART“, радионица „Summer“ која нас је одвела право на плажу :)

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

10072021dan nauke

Дан науке у Лесковцу!

 

И ове године Научни клуб Центра за стручно усавршавање у образовању обележио је 10. јули, Дан науке.

Својим богатим  програмом, намењеним свим узрастима, Научни клуб Лесковац омогућио је својим посетиоцима да искусе практичну страну природних и друштвених наука, да препознају утицај науке на наш свакодневни живот, и да се код деце пробуди радозналост и жеља за новим сазнањима и открићима.

Сви посетиоци имали су прилике да се упознају са још једним новитетом у нашем граду који се налази баш код нас, а то је Мејкерс спејс или ти научна лабораторија. Иако на први поглед можда делује као обична радионица, концепт Мејкерса је много више од тога. Наиме, ради се о месту где свако ко жели да постане члан може да реализује своје идеје, и то уз потпуно бесплатно коришћење расположивих ресурса.

10072021dan nauke

 

Поред  града Лесковца и Центра за промоцију науке из Београда научном клубу подршку су дале и разне институције, удружења и појединци : Удружење Теслин торањ у Србији, Народни музеј Лесковац, Центар за техничко образовање Робокод Лес, Школа страних језика SMART као и велики број наставника и заљубљеника у науку.

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
У понедељак, 5. јула 2021. године, на петогодишњицу постојања Научног клуба Лесковац, у Центру за стручно усавршавање у образовању отворен је први Мејкерс спејс на југу Србије.
Мејкерс спејс отворен је на иницијативу Центра за промоцију науке, а уз подршку Теленор фондације и града Лесковца са идејом промоције науке кроз овај стваралачки кутак.
У нашој Мејкерс кухињи позвани ће бити сви и појединци и удружења али и школе које ће моћи да своју практичну наставу реализују баш овде у Центра за стручно усавршавање у образовању.
 
Директорка Центра за стручно усавршавање Анђела Костић Минић поздравила је све присутне и рекла:
 
„Оно што бисмо тренутно могли назвати круном наше досадашње сарадње са Центром за промоцију науке, јесте данашње отварање Мејкерс спејса. Срећни смо због чињенице да је ово, после Београда, Кикинде и Шапца, тек четврти по реду Мејкерс у Србији, који отварамо на иницијативу Центра, а уз подршку Теленор фондације. Иако на први поглед можда делује као обична радионица, концепт Мејкерса је много више од тога. Наиме, ради се о месту где свако ко жели да постане члан може да реализује своје идеје, и то уз потпуно бесплатно коришћење расположивих ресурса.“

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s