Шта је то 3Д технологија и како функционишу 3Д оловке занимало је малишане у продуженом боравку Основне школе "Јосиф Костић". 

У среду 15. јуна 2022. године Научни клуб Центра за стручно усавршавање у образовању посетили су ученици једне од најстаријих школа у Лесковцу. Са својим учитељицама из продуженог боравка имали су прилике да учествују на креативној радионици са 3Д оловкама. На ком принципу раде, помоћу чега исцртавају необичне 3Д цртеже и у које сврхе можемо да их користимо сазнали су од стручних сарадница: Оливере Ивановић, Емине Јовановић и Анке Ивановић Цонић.

Усвајањем нових знања кроз игру створили су своја мала уметничка дела, а њихова срећа била је још већа када су се сусрели са дроновима у дворишту Центра. Нешто више о дроновима сазнали су од нашег сарадника Николе Младеновића. 

 

Ако до сада нисте имали прилике да чујете нешто више о овој легенди и самој Ђавољој Вароши преносимо вам је и причамо о утисцима и доживљајима са научног излета.

 

Легенда каже.... 

Некада давно овде су живели скромни, мирни својој вери привржени становници. То је сметало ђаволу па им је он спремио „ђавољу воду“ да забораве на родбинске односе. Пошто су пили ту воду, омамљени мештани реше да венчају брата и сестру.

Ђавољи план је покушала да спречи вила, која према легенди и дан-данас држи под својом заштитом овај крај. Вила није успела да уразуми сватове, и они кренуше са младенцима ка цркви на венчање. Она се онда поче молити Богу да на неки начин спречи родоскрнављење. Бог услиши њену молбу, споји небо са земљом, дуну јак, хладан ветар и окамени сватове са младенцима.  

(извор: https://www.djavoljavaros.com/)

 

Ученици основних школа Јабланичког округа који су остварили значајне резултате на такмичењу из географије или се посебно интересују и занима их ова научна област имали су прилике да у суботу 4. јуна посете овај јединствени природни споменик.

Ђавоља варош је јединствен локалитет овог типа који се налази у нашој близини. Као такав представља, како туристичку понуду, тако и научно-историјску подлогу на којој можемо наћи земљиште различитог састава. Укупно има 202 земљане фигуре, различитих облика и димензија, висине од 2 до 15 м, ширине од 0,5 до 3 м, са каменим капама на врху. Оне настају као резултат специфичног ерозивног процеса који траје вековима. Фигуре се образују, расту, мењају, скраћују, постепено (врло споро) нестају и поново стварају. Под ударом кишних капи долази до растварања и одношења растресите подлоге земљишта. 

Које су основне боје? Да ли се и како боје мешају? Да ли цвеће пије воду и помоћу чега? Како да направимо дугу у чаши? Како наслагати течност попут кутија или књига?... Ово су само нека од питања која се истраживали и дошли до идејних решења и одговора.

Малишане из припремно предшколске групе ОШ "Светозар Марковић" са магичним светом боја упознале су стручне сараднице Центра за стручно усавршавање у образовању Оливера Ивановић  и Анка Ивановић Цонић. Са својом васпитачицом Бојаном Савић они су у оквиру групе целе недеље истраживали o бојама и њиховим својствима, док су се на радионици упознали са тиме како да слажу течности различитих боја и густина. Правећи лава лампу увидели су како да од основих боја добију и остале боје мешањем. Кроз шарене букете научили смо шта је неопходно да биљка расте и развија се, а посебно како и на који начин пије воду.

 Радионица "Магични свет боја" одржана је у четвртак 2. јуна у Научном клубу Центра за стручно усавршавање у образовању. 

 

У среду, 1. јуна 2022. године, на летњој позорници Центра за стручно усавршавање у образовању одржана је манифестација "Шашава наука".
Ова активност део је Годишњег програма који по Јавном позиву финансира Центар за промоцију науке, а реализована је уз подршку Народног позоришта Лесковац, Града Лесковац и појединаца - наставника основних школа, који су десна рука нашег Научног клуба.
Бројни посетиоци имали су прилику играју игру „Елемент у покрету“, да испробају научне експерименте, учествују у научном театру где су упознали неке од наших најзначајнијих научника али и да учествују у интерактивним поставкама и креативним радионицама.
Наш циљ био је да учесницима, а посебно оним најмлађима, покажемо да је наука свуда око нас и да је заиста забавна!
Преносимо вам само делић атмосфере са наше "Шашаве науке".