DNKa1По први пут наш Центар угостио је један јако занимљив камп

Дечји научни камп - ДНК


У периоду од 15. до 18. октобра 2020. године ученици VI и VII разреда, основних школа града Лесковца, учествовало је на научном кампу на тему "Кројимо мапе". Задатак Првог дечјег кампа било је истраживање на тему ’’Мапе и мапирање’’, односно како овом техником могу да се представе различита истраживања о Лесковцу:

 

Више од 20 основаца, учесника овог кампа, у Центру за стручно усавршавање у образовању, подељени у 5 тимова ових 4 дана савладавало je знања и вештине у изради мапа, које имају широку употребу у свим областима. У томе су им помагали научни демонстратори који су са њима заједно радили на истраживањима и пројектима.

 

Сваки од тимова је имао задатак да осмисли име свог DNKa2тима и поздрав који је био специфичан за сваки од њих као и истраживање којим су се бавили из најразличитијих области.

Један се бавио мапирањем свемира и практично показао где би биле остале планете, ако би Центар за стручно усавршавање ’’имитирао’’ Сунце и колике су те раздаљине у стварном простору. Макете осталих планета су распоређене на одговарајућим локацијама у нашем граду, такође у одговарајућој већичини.

Друга група се бавила нивоом буке у Лесковцу. У различтитим периодима дана, мерен је, и упоређиван ниво буке на више од 20 локација и сада имамо  прилику да ’’видимо’’ и чујемо шумове који нас окружују, и то истражвање је било приказано на интерактивној мапи и визуализовано кроз скулптуру од разнобојног конца у виду технике "String art" у дворишти Центра.

DNKa4Трећа група је на мапу света представила миграцију животиња. Тачније имала је задатак да прати кретање неколико врста животиња, ради резимљавања или размножавања, који је могао бити видљив под ултравиолетном светлошћу.

Четврти тим бавио се ’’укусном темом’’, локалном храном. Испитивали су Лесковчане коју храну воле и шта једу, а потом истраживали одакле, из којих крајева света она долази, тако да смо на крају имали мапу светских укуса, али унутар Лесковца.

Последњи истраживачки тим бавио се емоцијама, односно каква осећања вежемо за болницу, школу и друге институције, а резултат истраживања била је топлотна мапа емоција, њихове изражености и међусобног преклапања приказана под UV светлом.

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Научни клуб Центра за стручно усавршавање у образовању из Лесковца и ове године, као координатор за град Лесковац, у оквиру Европске ноћи истраживача од 23. до 27. новембра 2020. године организује програм за основце и средњошколце Јабланичког округа као и све остале заљубљенике у науку.

Ове године са темом "Наука је свуда", која је доста широка и пружа нам могучност да искажемо своју креативност, желимо да покажемо да је наука заиста свуда око нас и у свему.

Уколико имате неку добру идеју коју желите да поделите са свима (предавање, радионицу, округли сто, интерактивну поставку, истраживање, експерименте,...) позивамо Вас да нам најкасније до 19. октобра проследите своју план активности који ћете представити у оквуру ове научне ноћи на југу Србије.

План активности треба да садржи следеће елементе:

  • Назив активности,
  • Имена и презимена реализатора,
  • Врста активности,
  • Циљна група на коју се односи активност,
  • Кратак опис активности (који ће се наћи у брошури и који треба да буде примамљив за читаоца тј. посетиоца.).

Напомена: Сарджај би требао да буде лако прилагодљив он-лајн извођењу у услучају пооштрења мера и забрани окупљања уколико до тога дође у овом периоду.

Будите креативни и маштовити, придружите нам се и нека Ваша идеја постане део ове интересантне традиционалне манифестације.

За све додатне информације стојимо Вам на располагању путем телефона 016/214-555 и на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Да наука проструји!

Logo 2020 beli sa tekstom

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

DNK1По први пут, у нашем граду Центар зa промоцију науке у сарадњи са Центром за стручно усавршавање у образовању реализује Дечији Научни Камп, у периоду од 15. до 18. октобра 2020. године.


У сусрет првом научном кампу у Центру за стручно усавршавање у образовању одржан je радни састанак научних демонстратора који ће водити камп у Лесковцу.


Овај камп је осмишљен тако да се деца у друштву DNK2вршњака, у стимулативном окружењу, на занимљив и интерактиван начин упознају са наукама и стручњацима који раде у овим областима. Циљ кампа је подстаћи децу да развијају начин размишљања који је отворен за експериментисање, грешење, ризиковање и иновацију. Ове године у Лесковцу, акценат ће бити стављен на картографију, мапе, текстилне материјале и шивење.

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Пратите профиле друштвених мрежа Центра за стручно усавршавање у образовању и пријавите се за пројекат "Сателитско осматрање у животној средини". Очекујемо Вас!

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

 Ускоро у Научном клубу креће пројекат "Звездано небо". Позивамо Вас да се до 10. октобра пријавите и постанете амбасадор ноћног неба.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s