Првог дана обележавања Европске недеље истраживача која представља увод у Ноћ истраживача у нашем граду реализоване су две активности и то: Дан отворених врата на Технолошком факултету Лесковац и радионица "Мали ликовни атеље".

Програм Noć istraživača започели смо радионицом "Мали ликовни атеље" у Narodni muzej Leskovac Градској кући - Дечијем музејону. Наши другари из ОШ "Коста Стаменковић" имали су прилике да се упознају са једним од највећих проналазача и уметника Леонардом Да Винчијем као и једном од сликарских техника коју је користио.
 
Колико је Да Винчи био испред свог времена, говори нам и чињеница да се школовао од куће, али је ипак постао и остао један од највећих проналазача, како у уметности, тако и у науци. Био је способан да једном руком пише, другом слика и то све у исто време! Учесници су имали прилике да се упознају али и опробају у техници сликања јајчаним темперама.
Мали уметници ставили су се у улогу византијских и ренесансних уметника и досликавали портрете које је насликао Да Винчи.
 
На Технолошком факултету Лесковац током читавог дана просторије Факултета биле су отворене и доступне за све заинтересоване како би сте упознали са могућностима које ова установа пружа.