Уторак 27. септембар у оквиру Недеље истраживача обележиле су три активности које су одржане на више различитих локација.

Деца, родитељи и васпитачи вртића "Наше дете" PU "Vukica Mitrović" Leskovac реализована је активност „Градимо да саградимо“ имала је за циљ да код деце развија креативно и критичко мишљење, тимски дух и сарадњу како са децом из своје и осталих група тако и са родитељима.
Од различитих материјала погодних за конструисање деца, родитељи и васпитачи правили су инсталације које ће употпунити простор у коме свакодневно бораве, као и двориште вртића.
 
3Д штампач, око, срце, скелет, 3Д књиге, рука, мозак, 3Д оловке само су део активности "Мејкерс спејс библиотечки караван идеја" која је реализована у организацији Народне библиотеке "Радоје Домановић" Лесковац. Мејкери Библиотеке дружили су се са ученици ОШ "Јосиф Костић" и кроз 4Д књиге, 3Д моделе упознали науку о људском телу. Како су ову науку повезали са уметношћу погледајте и сами јер су настали модели оживели пред нашим очима.
У прелепим и савремено опремљеним просторијама Дигиталног културног центра радионицама под називом "Аниманиа" су присуствовали ученици Техничке школе "Раде Металац" и Школе за текстил и дизајн. Они су користећи разне апликације и програме унапредили своја знања стварајући дигитална уметничка дела. Ову активност реализовале су др Анита Милић, ванредни професор Факултета уметности у Нишу и Јелена Ћукановић, докторанд, академски сликар.