У склопу пројекта "Еколошка Супернова - популаризација проблематике светлосног загађења" је у Центру за стручно усавршавање у образовању у четвртак 3. марта одржано је научно-популарно предавање "Лесковац на млечном путу".

Научници процењују да преко 80% становништва наше Земље живи у условима светлосног загађења и да већина деце рођене почетком 2000-их година никада неће искусити природну таму и звездано небо. Прекомерна и бљештава вештачка расвета не заклања само поглед на звезде, него драстично мења биолошки циклус бројних животиња, па и нас самих!

На предавању „Лесковац се враћа на Млечни пут” било је речи шта је то светлосно загађење и зашто је важно да вратимо звезде у наше градове.

Научно-популарно предавање и публиковани приручник о светлосном загађењу су део  финансираног од стране Центра за промоцију науке и Департмана за географију, туризам и хотелијерство на Природно-математичком факултету у Новом Саду.

 

Предавање је одржала Дајана Бјелајац, асистент на Природно-математичком факултету, Департман за Географију, туризам и хотелијерство, Универзитет у Новом Саду.