Међународни дан бицикла - 3. јун који се од пре две године обележава широм света, данас је обележен у Центру за стручно усавршавање.

Сведоци смо да у данашњем времену бројна истраживања показују тенденцију наглог пораста нивоа штетних гасова. Наша суграђанка Весна Ђорђевић, једна од учесница Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији овог проблема нашла је управо у бициклу, и то соларном бициклу. Главни циљ је максимално искоришћење сунчеве енергије и смањење емисије штетних гасова. Управо је ово разлог што ову манифестацију обележавамо заједно са нашим суграђанима који су дали свој допринос када је конструкција и модернизација бицикла у питању. 

„Имајући у виду да се сунчева енергија може искористити у многе наменске сврхе, дошла сам до идеје да пројектујем, а самим тим и направим соларни бицикл. Овај бицикл користи сунчеву енергију за покретање Теслиног погонског електромотора.“

Весна Ђорђевић

 Један од наших суграђана који се бави иновативношћу је и Александар Илијевски, електромеханичар из Лесковца који је желео да моторизовани бицикл на електро погон уведе у 21. век као опште превозно средство. 

„Идеја је дошла 2009. године након што сам једне вечери провео превише времена на јутјубу. Мој рад доспео је и на ТВ.“

Александар Илијевски

 

Ова активност реализована је уз подршку града Лесковца и Техничке школе "Раде Металац" Лесковац.