8У периоду од 15. марта до 10. априла 2021. године, реализован је пројекат "Сателитско осматрање у животној средини", који је финансиран по Јавном позиву Центра за промоцију науке.
 
Ученици средњих школа града Лесковца су се на протеклих шест радионица упознали са савременим методамама сателитског осматрања планете Земље и географским информационим системима као и сазнали на који начин се сателитски подаци користе у сврху заштите животне средине.
 
Учесници су учествовали у израђивању појединачних карата које се тичу природних ресурса, природних услова загађења земљишта, воде и ваздуха, саобраћаја итд. Такође су имали прилику да науче да користе бежичну метеоролошку станицу за прикупљање података која ће остати у трајном власништву Научног клуба Лесковац доступна за коришћење у будућности.
 
 
Аутор и реализатор је наш дугогодишњи сарадник Никола Младеновић, мастер инжeњер заштите животне средине.
 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

JAВНИ ПОЗИВ 2021.

Центар за промоцију науке, као и сваке године, расписује Јавни позив за пријављивање пројеката промоције и популаризације науке који ће добити финансијску подршку у 2021. години.

Рок за пријаве је 29. април.

Javni poziv CPN

Центар за промоцију науке позива сва заинтересована научна, научностручна друштва, школе, центре за стручно усавршавање, удружења и друге организације, али и појединце преко научних клубова да поднесу своје пријаве за избор пројеката промоције и популаризације науке и технике.

 

Укупна расположива средства издвојена за ову намену износе 10.000.000,00 динара, по следећој расподели:

  • Категорија 1 – Пројекти промоције науке у научним  клубовима – 4.000.000,00 динара, с тим да је максималан износ по пројекту 100.000,00 динара;
  • Категорија 2 – Пројекти промоције науке – 5.000.000,00 динара, с тим да је максималан износ по пројекту 200.000,00 динара;
  • Категорија 3 – Идејна решења за интерактивне експонате у парковима науке – до 100.000,00 динара. За пројекте који су изабрани као награђени и пројекте које ће Центар  уврстити у каталог, подносилац пројекта има право на накнаду зависно од ефеката његовог искоришћавања. (Максималан износ цене израде једног експоната је 100.000,00 динара.)

 

Пријава се као и сваке године подноси у онлајн апликацији путем сајта Центра за промоцију науке на линку http://prijave.cpn.rs/, а више информација о Јавном позиву можете наћи на следећем линку: http://elementarium.cpn.rs/u-centru/javni-poziv-za-finansijsku-podrsku-projektima-promocije-nauke/.

Напомена: Услов за подношење пријава у 1. категорији је реализација пројекта у два научна клуба и добијање сагласности истих!

Како бисте се на време информисали и  добили сагласност научног клуба, молимо Вас да своје предлоге пројеката доставите најкасније до 23. априла на наведене мејл адресе стручних сарадника Научног клуба Центра за стручно усавршавање у образовању Лесковац.

Све потребне информације о Jавном позиву можете добити од сарадника Центра за стручно усавршавање у образовању путем мејл адреса: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или броја Центра за промоцију науке 060 70 40 178.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
Javni poziv 2021Позивамо Вас да присуствујете онлајн промоцији
Јавног позива Центра за промоцију науке
 
У сусрет Јавном позиву за подношење пријава за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у 2021. години,
Центар за промоцију науке у сарадњи са Научним клубом Лесковац
организује онлајн промоцију, и то у следећим терминима:
 
- 5. априла од 11 до 14 часова;
- 8. априла од 14 до 17 часова;
- 9. априла од 11 до 14 часова.
 
Линк за приступање онлајн промоцији је исти за сваки од наведених термина:
 
 
Позивамо вас да узмете учешће у термину који Вам највише одговара и искористите прилику да се упознате са свим детаљима и недоумицама Јавног позива.
 
Ове године Јавни позив расписује се 6. априла и трајаће до 29. априла 2021. године.
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
postavka eksponata1Парк науке је место на коме се ученици али и други заинтересовани грађани могу, кроз научне експонате који су у њему изложени, упознати са феноменима из области физике, математике, биологије и других наука, чиме често апстрактни феномени деци постају разумљивији и ближи.
 
На данашњој конференцији за медије у Центру за стручно усавршавање у образовању директор Центра, Емина Јовановић, представила је још три нова научна експоната који ће бити у изложени у нашем Парку науке. Уз подршку Центра за промоцију науке и града Лесковца поставили три нова научна експоната, и то: „Илузија столице“, „Сунчани сат“ и „Човек систем“.
 
Др Александра Миловановић, члан Градског већа је изјавила да oбразовање заузима значајан сегмент како у животу појединца, тако и за целокупно друштво и да улагање у образовање и науку, унапређује све области човековог живота и деловања, а то је управо оно што наша локална самоуправа ради и чему тежи. 
 
Прва два су већ изложена у дворишту Центра док су за „Човек систем“ потребни додатни радови и биће постављен за десетак дана.postavka eksponata2
 
Научне експонате у нашем парку израдила је Ученичка задруга Техничке школе „Раде Металац“ која је овом приликом у знак захвалности за дугогодишњу сарадњу са ЦСУ поклонила експонат „Сунчани сат“. Медијима се обратио директор Ученичке задруге, професор Зоран Нешић, који је истако да Центар у Ученичка задруга имају изузетну сарадњу која је резултирала да Ученичка задруга израђује екпонате и у осталим Научним парковима широм Србије и самим тим буде врло профитабилна.
 
Satelitsko osmatranje 15032021У понедељак, 15. марта 2021. године, кренуо је са реализацијом пројекат "Сателитско осматрање у животној средини", који је финансиран по Јавном позиву Центра за промоцију науке.
 
Ученици средњих школа града Лесковца су се на јучерашњој радионици упознали са активностима које предстоје и крајњим резултатима пројекта.
Пројекат је замишљен као низ од шест радионица на којима ће средњошколци учествовати у изради еколошког атлата за Град Лесковац, а поред тога имаће прилику да науче како раде сателити, како се користе различити подаци који су продукт сателитског снимања и како се прикупљају подаци о клими и животној средини уз помоћ сателита и бежичних метеоролошких станица.
 
Аутор и реализатор је наш дугогодишњи сарадник Никола Младеновић, мастер инжeњер заштите животне средине.
 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s