Научни клуб Лесковац поново су посетила деца предшколске групе ОШ "Светозар Марковић" PU "Vukica Mitrović" Leskovac са својом васпитачицом Бојаном Савић.
Они су овај и претходни месец резервисали за активности на тему "Време". Поред тога што су у Научном парку видели како изгледа сунчани сат имали су прилике да уче на које начине можемо да измеримо време али и да се сами опробају у изради часовника. Ова активност реализована је 14. октобра.
 
Овом приликом им се захваљујемо што редовно посећују и прате активности Научног клуба.
Завршна и главна активност обележавања Европске ноћи истраживача одржана је у петак 30. септембра на градском тргу у Лесковцу. 
Занимљив и веома разноврсан програм из различитих научних области организован је уз подршку наших сарадника: Лесковачки културни центар, Предшколска установа "Вукица Мтировић", Технолошки факултет Лесковац, Народна библиотека "Радоје Домановић", Лесковачка школа стрипа "Никола Митровић Кокан", Академија Јужна Србија - Одсек за технолошко уметничке студије, Музичка школа "Станислав Бинички" и Креативни студио Авангарда.
Поред ових активности, у пре подневним сатима је одржана и активност Споменици под светлом науке у Спомен парку на Хисару.
 
 
 

 

Садржаји који су били представљени четвртог дана Европске недеље истраживача јесу радионица "Средњовековна знамења" и Округли сто "Жене у науци и уметности".

У сарадњи са Народним музејем Лесковац реализована је радионица за ученике Основне школе "Коста Стаменковић" из Лесковца. На овој радионици они су се бавили средњовековним знамењима која представљају најлепша уметничка достигнућа тог периода. Учесници ове активности су се упознали са хералдиком ,вексилологијом и српском средњовековном историјом опробали у решавању квизова и штафурама попуњавали шаблоне неких од грбова.

У поподневнима сатима одржан је Округли сто "Жене у науци и уметности". Шта је оно што разликује и што је заједничко за истраживачки рад научнице и уметнице, као и то где свака од њих налази инспирацију за своје идеје представиле су наше истакнуте Лесковчанке др Александра Цветановић Кљакић, добитнице Данубиус-ове награде за младог научника Србије за 2019. годину и мр Марија Петковић, истакнута ликовна уметница и чланица УЛУС-а.

Трећег дана Недеље истраживача - у среду 28. септембра дискутовали смо на тему "Истраживања у науци и уметности: комплементарност и мимоилажења". Кроз ову занимљиву тему водила нас је наша сарадница др Данијела Кулић, професор Филозофског факултета Универзитета у Приштини.
 
Она је кроз своје дугогодишње искуство као уметника и научника/лингвисте говорила о спајању ове две области. Како и сама наводи још увек ни сама не може да дефинише да ли је она више научница или уметница шта али је сигурна у то да ове области једна уз другу иду и преплићу се.
Уколико сте пропустили предавање позивамо вас да га погледате на нашем ФБ профилу и сами дате коментар на ову тему.
 

Уторак 27. септембар у оквиру Недеље истраживача обележиле су три активности које су одржане на више различитих локација.

Деца, родитељи и васпитачи вртића "Наше дете" PU "Vukica Mitrović" Leskovac реализована је активност „Градимо да саградимо“ имала је за циљ да код деце развија креативно и критичко мишљење, тимски дух и сарадњу како са децом из своје и осталих група тако и са родитељима.
Од различитих материјала погодних за конструисање деца, родитељи и васпитачи правили су инсталације које ће употпунити простор у коме свакодневно бораве, као и двориште вртића.
 
3Д штампач, око, срце, скелет, 3Д књиге, рука, мозак, 3Д оловке само су део активности "Мејкерс спејс библиотечки караван идеја" која је реализована у организацији Народне библиотеке "Радоје Домановић" Лесковац. Мејкери Библиотеке дружили су се са ученици ОШ "Јосиф Костић" и кроз 4Д књиге, 3Д моделе упознали науку о људском телу. Како су ову науку повезали са уметношћу погледајте и сами јер су настали модели оживели пред нашим очима.