Зимски распуст завршили смо Даном друштвених игара 🙂

Да смо уживали мало је рећи јер смо имали озбиљне противнике на квизовима знања, у игри "Не љути се човече", игри "Еурека", слагали смо Рубикове коцке али и играли можда већ заборављену игру "Потапање подморница".
Нећемо ништа рећи већ вас позивамо да завирите у наше фотографије и покушате да доживите атмосферу 🙂
Захваљујемо се деци и родитељима, сарадницима и реализаторима који прате наш програм и заједно са нама чине да наш град, буде град о коме се прича!

У периоду од 17. до 20. јануара 2023. године, у просторијама Центра за стручно усавршавање у образовању организована је припремна настава из математике за ученике осмог разреда школа града Лесковца.
Часове је и ове године држао наш драги сарадик Сава Стевановић, наставник математике у пензији.

 

Занимљива електроника у Научном клубу Лесковац!
У четвртак 19. јануара су наши другари у оквиру Зимске школе CSU Leskovac имали прилику да са професорима Електронског факултета Универзитета у Нишу испробају практичне вежбе правећи струјно коло.
Учесници радионица научили су основна електрична кола са прекидачима, сијалицом, мотором, ЛЕД-диодом, дискутовали о значају електричне енергије и начинима за њено добијање.
Кроз више од 15 вежби практично су долазили до решења.
Радионице су реализовали професори Електронског факултета Данијел Данковић, Емилија Живановић и асистент Милош Марјановић.

Камен као материјал у природи и свакодневном окружењу један је од најзначајнијих трагова материјалне културе у историји човечанства и као један од најзаступљенијих материјала за уметнички израз од каменог доба до данас.
Кроз прву у низу радионица „Темељ од камена,“ која је реализована у оквиру Зимске школе, искористили смо оно чега има у изобиљу, а што ретко ко користи - камен.
У склопу ове радионице кроз уметност промовисали смо петрологију, минералогију и геологију као науку.
Стручни сарадници Центра за стручно усавршавање у образовању и волонтер Научног клуба Петар Минић повели су све учеснике на занимљиву пустоловину, кроз причу о минералима. Имали су прилике да минерале погледају и чују о сваком од њих више, а касније су на темељу од одабраног камења израђивали дрво од постојећих материјала у Мејкерсу и тиме исказали своју креативност.
Ова радионица део је Годишњег програма који по Јавном позиву финансира Центар за промоцију науке.

 

Шта је 3Д технологија, где се све користи, како раде 3Д оловке научили су кроз рад и игру учесници ове радионице, која је као и увек изазвала велико интересовање и знатижељу.

У оквиру Зимске школе Научног клуба Центра за стручно усавршавање у образовању одржане су три радионице са 3Д оловкама.