Европска Ноћ Истраживача 2020

 

fb cover 820x360Logo 2020 beli sa tekstom

Једанаеста Недеља истраживача у оквиру пројекта Европска Ноћ истраживача 2020 у Научном клубу Лесковац ове година организована је у новембру, и то од 23. до 27. новембра.

Због тренутне епидемиолошке ситуације која нас је све задесила планиране активности  морали смо да прилагодимо и пребацимо у виртуелни простор.

Да наука живи свуда показали смо бројним активностима. Ову Ноћ истраживача обележило је 13 активности. Програмом планиране активности су реализоване у потпуности и углавном су све биле спремне до саме Ноћи истражовача.

У овој ноћи са својим сарадницима показали смо колико смо флексибилни и спремни на сваки изазов. Да је наука прострујала Лесковцем показују цифре посетилаца наших радионица али и осталих које смо се трудили да промовишемо и да покажемо позитивну страну ове ситуације, а то је да је ова Ноћ била већа и доступнија него било која до сад.

Од 13 активности само једна активност била је организована лајв, док су остале снимљене унапред и постављене и пре почетка саме недеље истраживача.

20201120 132935

Оно што смо реализовали јесу креативне радионице 3Д технологије које су стално достуне у нашем Научном клубу,  еко - креативна радионица “Јесења шума”, прича о музеолошким наукама и Музејска азбука која је на забаван начин приближила причу о културном наслеђу и историји лесковачког краја, Тривиа Цлуб радионица који је испитала  знања свих оних који су погледали програм, прича о еколошкој катастрофи и Аралском језеру вас чека.

Од мноштва интересантних радионица и предавања за нас је била једна од најзанимљивијих  “Лов на астероиде”. Кроз ову лајв причу водио нас Зоран Томић испред Астрономског удружења “ЕУРЕКА” из Крушевца. Он је покушао да оформи тим Ловаца на астероиде и да свим посетиоцима лајва представи како да  користе професионални софтвер АСТРОМЕТРИЦА и упишу своје име у књигу астронома аматера.

20201118 191302Још једна јако занимљива интерактивна радионица била је “Кристални слаткиши”. Она је свакако била најслађи део програма ове Ноћи истраживача. Уз рецепт и туторијал мали истраживачи су могли да са својим укућанима направе слатке кристале који поред тога што су јестиви и дивни крију своју научну тајну.

“Стари мајстори” била је ове године прави изазов за све посетиоце сајта. Наши наставници физике су кроз екперименте и показну вежбу представили „старе мајсторе“ – научнике великане и показали колико наука уме да буде интересантна тј. да је наука свуда и у свему.

Ове године ЕУ ћоше представило је четири сарадника/наставника/научника/истраживача који су кроз своје приче прилбижили европске пројекте и свој искуства, један свој дан као научник и истраживач али и подршку у оквиру програма Марија Кири акције.

 

20201125 191454Све ово Научни клуб Центра за стручно усавршавање у образовању не би могао да изведе без подршке Центра за промоцију науке, града Лесковца али и многих пријатеља и сарадника, и то: Астрономско удружење "Еурека"; ОШ "Вожд Карађорђе", Лесковац; ОШ "Петар Тасић", Лесковац; ОШ "8. октобар", Власотинце; ХТШ "Божидар Ђорђевић Кукар", Лесковац; ОШ "Јосиф Костић", Лесковац; Техничка школа „Раде Металац“, Лесковац; Народни музеј Лесковац; Гимназија „Стеван Јаковљевић“, Власотинце.

Ове године као спонзор на пројекту свој допринос дао је „Пешић мали кројач“, локални кројач који се постарао да сви реализатори и учесници ове потпуно другачије Ноћи истраживача буду безбедни и заштићени од вируса. На поклон је израдио 30 заштитних маски са логоом Европске ноћи истраживача.

Највећи плус целе ове научне приче јсте да ће вајб остати да живи и даље, тако што ће сви ови програми остати на сајту доступни свима на коришћење и у наредном периоду. На нашем Јутуб каналу Ноћ истраживача - Лесковац можете пронаћи све радионице и предавања које смо припремили у овој фантастичној новој Недељи истраживача. Сви садржаји су доступни за све заинтересоване и могу се користити у раду, забави код куће са децом или се једноставно опустите и слушајте искуства из разних делова света која вам преносе наши успешни едукатори и научници. Још једна новина је што сада у овој највећој Ноћи до сада можете испратити шта се све догађало и у другим Научним клубовима и осталим градовима на њиховим Јутуб каналима који су реализатори ове манифестације. У наставку вам издвајамо неколико најзаниљивијих радионица са нашег канала.

Истражујмо заједно!

Да наука проструји и следеће године!