У оквиру обележавања „Недеље Видовданских свечаности“ у Лесковцу одржаће се низ предавања на тему значаја обележавања Видовдана као битног историјског празника.

У Центру за стручно усавршавање у образовању 23. јуна 2022. године са почетком од 19 часова у организацији Центра традиционалних вештина Витез и уз подршку Центра за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу одржаће се предавање на тему 

 

„ВИДОВДАН ИЗМЕЂУ ИСТОРИЈЕ И ПРЕДАЊА“ 

 

Основни циљ предавања је афирмација историје као науке, значаја Видовдана кроз историју, као и промоција Филозофског факултета у Нишу.

 

Предавање ће одржати професор Ђорђе Ђекић, Департман за историју Филозофског факултета Универзитета у Нишу.

 

Ђорђе Ђекић рођен je у Руми 1964. године. У родном месту је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је 1991. на Филозофском факултету у Новом Саду, на групи за историју. Дипломски рад ,,Рад Јована Ристића на државној еманципацији Србије 1860–1878“, одбранио је 1991. код академика и председника Матице Српске Чедомира Попова. Магистарски рад ,,Законодавна делатност краља Милутина“, одбранио је 1998. године, код академика Симе Ћирковића. Докторирао је 2008. са темом ,,Решавање спорова у средњовековним српским земљама“ на Филозофском факултету у Нишу, где и сада ради. 

Теме којима се аутор бави веома су разнородне, обухватају период од раног средњег века до ХХ века. Теме обухватају културну, правну, црквену, област као и област културног наслеђа. 

Пријављивање телефоном на 016/ 214 555 или на мејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Потребни подаци: име, презиме, установа, број мобилног телефона.